Club

Torino

Land:
Italië
Opgericht:
1906
Competitie:
Locatie:
Torino
Stadion:
Stadio Paolo Mazza
Veld:
Gras
Capaciteit:
16.134

De voetbalclub Torino FC komt uit de Italiaanse stad Turijn. Ieder seizoen speelt de club een derby tegen grootmacht Juventus FC. Torino Football Club werd opgericht in 1906 en speelt in de Serie A. Bekijk op deze pagina de laatste uitslagen en het speelprogramma van ‘Granata’.

Programma Torino

Check hier alle wedstrijden van Torino die dit seizoen op het programma staan. Je kunt per competitie meteen zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander zal zijn. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Uitslag Torino

Elke wedstrijduitslag van Torino vind je hieronder. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Standen

Zie in de tabel hieronder de actuele stand van Torino in de Serie A. Ook zie je de stand in toernooien en andere competities, waarin Torino actief is (geweest). Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, totaal aantal punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken Torino

Torino selectie

Socials
@torinofc1906
Posts
Volgers
Volgend

Turijn kent net als veel andere Italiaanse steden twee grote voetbalclubs. Hoewel Juventus de meest succesvolle en populaire club van Italië is, is het niet de populairste club in Turijn. Stadgenoot Torino Footbal Club heeft in de stad zelf namelijk de meeste supporters.

Torino FC speelt haar wedstrijden in het Stadio Grande Torino in het zuiden van de stad. Dit stadion is gebouwd in 1933 en biedt momenteel plaats aan iets minder dan 30.000 bezoekers. Torino werd in 1906 opgericht en kent een roerige historie.

Historie van Torino

Torino werd in 1906 opgericht als FC Torino. Een groot deel van de spelers van de nieuwe club werd weggehaald bij FC Torinese, dat hierdoor ter ziele ging. FC Torino wordt daarom ook wel als voortzetting van deze club gezien. In de eerste jaren van haar bestaan won Torino geen noemenswaardige prijzen. Het duurde uiteindelijk tot 1928 voordat Torino haar eerste prijs zou binnenhalen. De Scudetto (landskampioenschap) ging in dat jaar naar Torino. Een jaar daarvoor werd dezelfde prijs gewonnen, maar deze werd afgenomen door een omkoopschandaal.

De jaren dertig waren redelijk succesvol voor Torino, met onder meer een bekerwinst in 1936. Het zijn echter de jaren veertig die Torino nationaal en internationaal op de kaart hebben gezet. In deze periode werd het team Il Grande Torino genoemd en won het vijf landstitels op rij. Een grote prestatie.

De ploeg bleef in thuiswedstrijden zelfs van 1945 tot 1949 ongeslagen. In het jaar 1949 volgde echter de zwarte bladzijde uit de geschiedenis van club. Nagenoeg het hele elftal van Torino kwam om bij een vliegtuigongeluk na een oefenwedstrijd in Portugal. Torino zakte na dit dramatische voorval steeds verder weg uit de Italiaanse top.

In 1959 volgde degradatie naar de Serie B, al keerde Torino het volgende seizoen alweer terug in de hoogste divisie. In de jaren 60 werden er nog wel enkele bekers en een landstitels gewonnen, maar wist de club geen furore te maken zoals dit in de jaren veertig het geval was.

Vanaf het begin van de jaren 90 ging het steeds verder bergafwaarts met Torino. Er volgden meerdere degradaties. Deze werden wel steeds binnen drie seizoenen gevolgd door een terugkeer op het hoogste niveau. De voormalige topclub Torino is tegenwoordig vooral een middenmoter in de Serie A.

Fans en records van (FC) Torino

De supportersgroep van Torino is beroemd in eigen land. Het was de eerste georganiseerde fanclub van een voetbalploeg en de eerste groep die met sfeeracties kwam. De fans van Torino onderhouden nauwe banden met die van Fiorentina.

Voor de fans van Torino is het duel met stadgenoot en grootmacht Juventus de belangrijkste van het jaar. Deze derby van Turijn wordt in recente jaren veelal gewonnen door Juventus.

Het grote Torino van de jaren veertig heeft talloze records gevestigd. Zo haalde de ploeg in het seizoen 1947/1948 meer punten dan een team in de Serie A voor de invoering van het 3 punten systeem ooit haalde. Torino eindigde dat seizoen met 65 punten, terwijl een overwinning slechts 2 punten opleverde. In datzelfde seizoen maakte Torino maar liefst 125 doelpunten. Een gemiddelde van ongeveer 3,8 doelpunten per wedstrijd. Deze doelpuntenaantallen zijn tot op de dag van vandaag niet overtroffen.

Prijzenkast Torino FC

In totaal bleek Torino FC zeven keer de beste club in het Italiaanse voetbal. De landtitels van 1943, 1946, 1947, 1948, 1949 zijn het opvallendst. In deze jaren bleek Torino oppermachtig en in 1943 werd ook nog eens de Italiaanse beker (Coppa Italia) gewonnen. De Coppa Italia werd daarnaast nog vier keer gewonnen door Torino FC. In 1936, 1968, 1971 en 1993 bleek de Turijnse club de sterkste in de strijd om de beker.

In 1991 won Torino FC de Mitropacup. Dit voetbalevenement was het eerste Europese voetbaltoernooi. Een jaar nadat Torino deze cup won werd het toernooi opgeheven. De laatste club die de Mitropacup won was Borac Banja Luka, een Joegoslavische club.